Németországi Cégalapítás

Cégalapítás Németországban Egyre több lehetőség nyílik akár szomszédos országokban való vállalkozások elindítására kihasználva az adott ország adta adózási kedvezményeket.

Elsősorban német cégalapítás, és Német vállalkozás kezelése, koordinálása a fő profilunk.

Cégünk Németországban, Német vállalkozás alapításához biztosít átfogó szolgáltatást, egészen a német vállalkozás alapításától a német cég bejegyzésén át, a németországi vállalkozás működtetéséhez szükséges szolgáltatásokig.

Budapesti, valamint müncheni irodánk tanácsadással, jogi és könyvelési képviselettel áll az érdeklődők és leendő ügyfeleink rendelkezésére. Ha német vállalkozás alapítását tervezi, vagy a már meglévő német vállalkozáshoz szeretné igénybe venni szolgáltatásainkat, keressen bennünket. Egy német cégalapítás, a megfelelően előkészített iratanyagok és időpont egyeztetések mellett, fél napos németországi ügyintézéssel elintézhető.

Németországi cégalapítás lépésekben

 • Tanácsadás, a leendő német vállalkozás formájának elméleti kialakítása, tevékenységi meghatározások.
 • A német cégalapításhoz szükséges iratanyagok beszerzése, előkészítése, magyarországi hivatali ügyintézés.
 • A német vállalkozás társasági szerkezetének kialakítása, engedélyeztetési státusz.
 • Időpontok egyeztetése a németországi hivatali idők figyelembevételével.
 • Németországi kiutazás, a megfelelő előkészítésnek köszönhetően, villámgyors német cégalapítás, bankszámlanyitás, adószám igénylés, adótanácsadás, munkavállalások engedélyeztetése.


GbR alapítás - vagy - GmbH alapítás


GmbH alapítása

GmbH jelentése

A GmbH szó rövídítése a Gesellschaftmitbeschränkter Haftung kifejezés kezdőbetűiből tevődik össze, ami magyarul Korlátolt Felelősségű Társaság. Mint társasági formát először Németországban hozták létre, majd a koncepció az egész világon elterjedt. Az EU-n belüli jogharmonizációnak köszönhetően a társasági formák nagymértékben azonossá váltak a tagállamokban. Így a német GmbH is csak néhány pontban tér el egy magyar Kft. felépítésétől és alapításától. Alapíthatja magánszemély, európai uniós cég vagy EU-n kívüli cég (azonban ebben az esetben speciálisabb az alapítás folyamata).

Gmbh létrehozása

A GmbHegyszerű formája egy német vállakozás létrehozásának. Nagy előnye a rugalmasság. A GmbH alkalmas kisvállalatok, közepes méretű családi vállalkozások, vagy nagyvállalatok alapítására. A vállalat létrehozásához legalább egy személy szükséges, de többen is alapíthatják, lehetnek természetes vagy jogi személyek. A céget be kell jegyeztetni a cégjegyzékbe. A tagok felelőssége korlátozott. Két szerv, amit kötelező létrehozni,a taggyűlés, és az ügyvezetők, amennyiben az alkalmazottak száma meghaladja az 500 főt, felügyelő-bizottságot is kell választani.

Mennyinek kell lennie a német vállalkozás induló tőkéjének?

Német gmbH esetében legalább 25000-30000 euró szükséges. Amennyiben két tag alapítja a vállalkozást, úgy elegendő a törzstőke fele, vagyis 12500 euró befizetése. (Ezt az alapítás után ki is vehetjük a céges számláról, de nem tehetjük a házipénztárba, csak a cég javaira fordítható)

Alapítás menete

Kezdő lépésként szükséges egy előminősítési engedély, ez egy nulladik lépés. Ezt a német hatóságokhoz kell küldeni, és tartalmazza az üzleti tervet. Amennyiben a hatóságok engedélyt adnak, megkezdődhet az alapítási folyamat. Először a társasági szerződést meg kell kötni, majd okiratba kell foglaltatni. Amikor ezt a közjegyző jóváhagyta, a társaság már el is kezdheti a működését, mint előtársaság. Második lépés a törzstőke befizetése. Harmadik lépés a cégjegyzékbe történő bejegyzés. A GmbH onnantól lesz teljes hivatalos jogilag, hogy a cégjegyzékbe belett jegyezve, ezzel egy időben bekövetkezik a felelősség korlátozása is. A bejegyzési idő 2 hét, de az egész eljárás 2-3 hétig is eltarthat. A vállalatnak kell adni egy nevet, és mögötte kell, hogy szerepeljen a GmbH. A felelősség a társaság vagyonára korlátozódik.

Előnyei egy Gmbh-nak:

 • lehetséges, hogy egyszemélyes legyen,
 • a társasági szerződés szabályozza a jogvitákat,
 • tőkeemelés, és új tagok felvétele lehetséges,
 • külön kezelendő a társasági vagyon, és a tagok saját vagyona.

 

Hátrányai egy Gmbh-nak:

 • a törzstőke meglehetősen magas, 25 000 30 000 euró összegű,
 • a cégalapítási idő eltarthat 2-3 hétig is,
 • közjegyző által hitelesített társasági szerződésre van szükség,

 GbR alapítása

A német GbR a magyar polgári jogi társaság megfelelője. Alapításával kapcsolatban számtalan információra figyelni kell, mint például, hogy mekkora költségekkel jár, és mik a feltételei, kik számára előnyös ezt a német társasági formát választani.

Hány tag szükséges az alapításhoz?

A GbR = Gesellschaftbürgerlichen Rechts, Németországban az egyéni vállalkozás csoportjába tartozik. Alapításához minimum két személy kell, egy alapító tag és egy „partner”, de a tagok számának felső határa a csillagos ég, csak a minimum 2 fő van meghatározva.

Mennyi pénz szükséges az alapításhoz?

Nincsen előírva minimális alaptőke, viszont a társaságba bevitt vagyonért a tagok a saját vagyonukkal is felelnek, azaz ha a társaság kötelezettségeit nem tudja a bevitt vagyonból teljesíteni, akkor a tagoknak azt a saját zsebükből, saját magánvagyonukból kell kipótolni, vagy akár teljes egészében kifizetni. Ha ez valakinek túl rizikós, és nem meri vállalni a kockázatot, érdemes inkább a tőketársasági formát választani.

Az alapítási szabályok száma egyébként nem túl magas, amit GbR alapításánál figyelembe kell venni. Így alapítása gyorsan lebonyolítható, könnyen el lehet vele indulni az önállóság útján. Annak ellenére, hogy nincs meghatározva alapítótőke, a Németországi becslések szerint ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni a vállalkozás, körülbelül 700€-1000 € szükséges. A németek ezt általábanbe is tartják, ezt mutatja az is, hogy a legutóbbi adatok szerint a 2012-es évben a polgári jogi társaságoknak csupán 4%-a ment csődbe.

Milyen tevékenység esetében érdemes ezt a német cégformát választani?

Elsősorban kisvállalkozói tevékenység esetében célszerű GbR-t alapítani. Ez a megkötés nem rossz, hiszen nagyobb vállalkozások számára ez a forma nem is lenne ideális.
A tevékenységkör nincs megszabva, gyakran választják ezt különböző szolgáltatók, iparosok.

Kié az üzletvezetés joga?

Az üzletvezetésre minden tag ugyanolyan mértékben jogosult. Üzletvezetés alatt olyan tevékenységek értendőek, amelyek az üzleti célt szolgálják. Alapításkor a társasági szerződésben ajánlatos lefektetni ezzel kapcsolatos egyedi szabályokat, hogy később ne okozzon szervezetlenséget, vagy akár konfliktust a tagok között. A képviseletre ugyanez vonatkozik, minden tag jogosult a társaság kifelé irányuló képviselésére, de érdemes ebben is megegyezni az alapításkor.

Be kell jegyeztetni a cégjegyzékbe?

Fontos, hogy a GbR vállalkozási formát nagykereskedelmi tevékenység céljából nem lehet alapítani, így tehét a cégjegyzékben sem kell bejegyeztetni. Így nem lesz cégszáma sem, ezért a hivatalos dokumentumokon az összes tag teljes neve és a GbR pontos címe kell, hogy szerepeljen.

Milyen a GbR adózása?

Ahány tag a GbR-ben, annyiféle adózás. Mindenki, aki a társaságon belül tevékeny, kap egy kérdőívet az adóhivataltól, amiben anyagi helyzetét, a GbR-en belüli tevékenységi körét, és egyéb szempontokat mérnek fel. Ezt visszaküldve az adóhivatalnak állapítják meg a rá eső adó mértékét.
Ezen kívül vannak közös adóterhek, amelyeket a társaság után a tagoknak közösen kell befizetnie, ilyen az iparűzésiadó, és a forgalmiadó, de utóbbit nem biztos, hogy be kell fizetni (ha az éves forgalom nem éri el a 17500 € -t, a társaság a forgalmi adó alól mentesül.)