Németországi Biztosítás

Németországi biztosítások cégalapításhozA német cégalapítás és a németországi munkahely megszerzésével, egy időben szükséges a különféle biztosítások megkötése. A munkavállalónak szüksége van társadalombiztosításra, betegbiztosításra valamint nyugdíjbiztosításra. A németországi biztosítások megkötéséhez segítséget nyújtunk. Amennyiben velünk történik a németországi cégalapítás a németországi biztosítások megkötése, a legmegbízhatóbb biztosítási intézetek által történik. A német biztosítók megbízhatóságuknak és hírnevüknek köszönhetően, világszerte elismertté váltak, nem ok nélkül.

Németországi cégalapítás esetén, jó, ha tudunk pár hasznos információt a Németországban államilag kapható biztosításokról, főként ha alkalmazottaink is vannak. A biztosítások természetesen nem járnak automatikusan, ezek igénybevétele feltételekhez kötött, és fontos, hogy munkaviszonyunk is legyen ezek igénybevételéhez.

Nézzük sorban, milyen biztosítások vehetők igénybe Németországban, és milyen feltételhez kötöttek:
 

1 Társadalombiztosítás:

Munkába álláskor a munkáltatónak kötelessége a munkavállalót bejelenteni a társadalombiztosítási intézményhez. Miután a bejelentés megtörtént a munkavállaló a társadalombiztosítási intézménytől egy kártyát kap, melyet át kell adnia a munkáltatójának. Munkaviszony megszűnésekor ezt a kártyát visszakapja a munkáltatótól. A munkavállaló három helyre kerül bejelentésre: a betegbiztosító irodánál, a nyugdíjbiztosítónál, és a munkanélküli biztosító intézménynél. Ezután kap egy regisztrációs számot. A foglalkoztatottnak a következő járulékokat kell fizetnie:

  • egészség és anyasági biztosítást,
  • munkanélküli biztosítást,
  • rokkant- öregségi, és özvegyi nyugdíjat.


2. Nyugdíj:

A nyugdíjjárulékot a fizetésből vonják le, ami általában a fizetés 18,6 %-át teszi ki. A nyugdíjjárulékot fele arányban a munkavállaló, és fele arányban a munkáltató fizeti. Egy EU-s szabályozás szerint a tagállamokban befizetett nyugdíjat a jogosult összevonva megkaphatja. Németországban minden alkalmazottat biztosítani kell; a biztosítás befizetése a jövedelem nagyságától függ.

A nyugdíj feltételei: a nyugdíjkorhatár nőknél 60 év, férfiaknál 65 év; ezt kiválthatja nőknél 15 év munkaviszony, férfiaknál pedig 35 év munkaviszony. A nyugdíj összegét meghatározza a befizetés mértéke, és az évek száma. Minden EU tagállam nyugdíjas állampolgárára igaz, hogy ha le szeretne telepedni, három feltételnek kell teljesülnie: részesül valamilyen nyugdíjellátásban (rokkantsági, korkedvezményes, öregkori), van betegbiztosítása, és olyan az anyagi háttere, hogy az ott tartózkodása alatt nem terheli a társadalombiztosítási rendszert. Ennek teljesülése esetén kaphat a személy öt éves letelepedési engedélyt saját maga, illetve családtagjai számára, akik munkát is vállalhatnak.

 

3.Betegbiztosítás:

A járulékokat egy bizonyos összeghatárig vonják a fizetésből. A betegbiztosítást együtt fizeti a munkáltató és a munkavállaló. A következő ellátásokat kaphatja meg a munkavállaló a befizetett díj ellenében: kórházi kezelést, háziorvosi, fogorvosi ellátást, gyógyszereket (annak árainak támogatása), szemüveget, protéziseket, stb. Biztosításra jogosultak a munkavállalók, továbbképzésen résztvevők, nyugdíjasok, gyakornokok, diákok, szabadúszó újságírók stb.

 

4. Gépjármű biztosítás:

Fontos, hogy rendelkezzünk kötelező biztosítással Németország területén is, mert ennek hiánya esetén büntetést szabhatnak ki ránk egy közúti ellenőrzés során. Ha Németországban kötünk biztosítást, akkor jó, ha tudunk pár hasznos információt. A kötelező biztosítás a tárgyi vagy a személyi károkat fedezi. A biztosítás megkötése lakóhelyhez kötött, de megköthetjük online, vagy telefonon is. A kötelező biztosítás mellé választhatunk kiegészítő biztosításokat is, mint a Casco, aminek két fajtája van, a részleges, és a teljes. Ezen kívül köthető lakosbiztosítás, és úgynevezett menlevél is. Maga a biztosítás díjának megállapítása elég összetett; érdemes körültekintően választani a különböző biztosítócégek ajánlatai között, mert igen nagy eltérések lehetnek.

 

Cégünk a biztosítások megkötésének minden lépésében segítségére lehet, segítünk kiválasztani az Önnek minden szempontból legmegfelelőbb ajánlatot!