Családi pótlék Németországban

Talán nem meglepő, hogy a németországi családi pótlék a magyarországinak többszöröse. Azt viszont már valószínűleg kevesen gondolják, hogy Magyarországon élő, és itt dolgozó szülők is kaphatnak németországi családi pótlékot. Ehhez „mindössze” arra van szükség, hogy német cég tulajdonosa, vagy alkalmazottja legyen az illető. És hogy hogy lehet valaki német cég tulajdonosa? Egyszerűbben, mint gondolná: németül sem kell tudnia, és külföldre sem kell utaznia – ez lényegében csak egy technikai megoldás.

Németországban a terhesség alatt az anyasági biztosítás jár az édesanya részére. Ezt akkor is kapja az édesanya, ha csak részmunkaidőben dolgozik. Aki ezt a fajta biztosítást kapja, az automatikusan jogosult kórházi és orvosi ellátásra, valamint anyasági segélyre is. Az anyasági segélyt a biztosított a szülés előtt hat hétre kapja, és a szülés utáni nyolc hétre. A támogatás összege a teljes nettó jövedelme. Ezt az állam és a munkáltató közösen fizeti, azonban ha megszűnt a munkahelye a biztosítottnak, vagy tanuló volt, akkor is jár egy bizonyos összeg havonta ami kb. 117 000 Ft-nak felel meg. Családi pótlékra azok a szülők jogosultak, akik Németországban bejelentett lakhellyel rendelkeznek. A pótlék, akárcsak Magyarországon 18. életév betöltéséig jár, azonban ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul tovább, akkor ez a korhatár felemelkedik 25 éves korig. Illetve munkanélküli gyermek esetén 21 éves korig.

Családi pótlék számokban Magyarországon és Németországban 2014-ben:

Magyarországon Németországban
1 gyermek esetén
(gyermekenként)
12 200 Ft, egyedülálló szülő
esetében 13 700 Ft
184 euró - kb. 58 880 Ft
2 gyermek esetén
(gyermekenként)
13 300 Ft, egyedülálló szülő
esetében 14 800 Ft
184 euró – kb. 58 880 Ft
3 gyermek esetén
(gyermekenként)
16 000 Ft, egyedülálló szülő
esetében 17 000 Ft
190 euró – kb. 60 800 Ft


Németországban a 18. életév betöltése után, ha a gyermek tovább tanul főiskolán akkor 25 éves koráig kapja a családi pótlékot, azonban Magyarországon egy gyermeknél ilyen támogatás nem jár, csak abban az esetben, ha kiskorúak vannak a családban, és ez esetben beleszámítják plusz főnek a főiskolán tanuló gyermeket. Megemelt összegű családi pótlék Magyarországon azoknak a családoknak jár, akik beteg gyermeket nevelnek. A megemelt családi pótlék összege 23 300 Ft, egyedülálló szülő esetében pedig 25 900 Ft. Ennek megállapítására szakorvosi véleményt kell kérni.

Németországban a családi pótlék mellett egyéb kedvezményeket is igénybe tudnak venni az olyan családok, akik erre rászorulnak. Ilyen például a Kiegészítő Pótlék (Kinderzuschlag), amit alacsony jövedelmű családok kapnak a gyermek 25 éves koráig, és a Szülői Támogatás (Elterngeld), melyet az a szülő vehet igénybe, aki a gyermekét egyedül neveli, és részmunkaidőben foglalkoztatott. Ez minimum 2 hónapig, maximum 12 hónapig jár.

Fontos, hogy vagy németországi, vagy magyarországi családi pótlékot kap valaki –egyszerre mindkettőt nem. A német támogatásból tehát le kell vonni a magyar összegét.